Huono, huonompi, huonoin...

on 27. helmikuuta 2010
"Tuskin hakemaasi."
"Karmea mut toivottavasti kelpaa."
"Inspis katos kesken kaiken, mutta toivottavasti et järkyty."
"Enhän mä tartte palkkaa kun tuo on nyt vähän tommonen..."
Lukemattomiin tällaisiin kommentteihin törmäsin selaillessani huvikseni Karvaturrit.netin Pyynnöt ja tarjoukset -osastoa. Pisti vähän ihmettelemään, että missähän mahtaa mättää. Lieneekö tällä hetkellä muotia vähätellä omia tekeleitään vai eivätkö harrastajat oikeasti arvosta yhtään omaa kädenjälkeään.

Toiset ovat tehneet ulkoasuja pidempään kuin toiset ja tästä syystä jälkikin on erilaista. Jokainen tietää oman tasonsa ja voisi siten olla tyytyväinen kun saa aikaan omantasoisensa tai jopa hienomman ulkoasun. Aloittelijatkin voivat tehdä hienoja ulkoasupohjia, jotka kelpaavat jollekulle harrastajalle. Ei kuitenkaan anna kovin vakuuttavaa kuvaa, jos tuputtaa toisille ulkoasua, jota pitää itsekin karmeana. Miksi kukaan huolisi asua, joka ei kelpaisi edes tekijälleen sen rumuuden vuoksi?

En ymmärrä miksi ihmiset julkaisevat tekeleitään, joissa jo heidän omasta mielestäänkin heittää yksi jos toinenkin asia. Ei tee muille "tilausulkoasuja", mutta mulle ei tulisi itselleni mieleenkään esitellä jo omasta mielestäni epäonnistuneita tai täysin keskeneräisiä ulkoasuja muille. Vastaanottajahan saa aivan vääränlaisen kuvan taidoistani, jos annan hänelle asun, joka viiltää jo omia näköhermojanikin.
Työstövaiheessa voi toki vilauttaa asupohjaa vastaanottajalle ja saada siten vinkkiä siitä, mitä pitäisi ehkä muuttaa tai kehittää toiseen suuntaan. On kuitenkin aivan eri asia antaa keskeneräinen asu valmiina pohjana: "En saanut linkkejä tai otsikkoa mahtumaan minnekään ja asu sukkaa vähän muuten, mutta toivottavasti kelpaa..." Kelpaa? Oletteko oikeasti sitä mieltä, että asun pitäisi kelvata jollekin, jos se on vielä täysin kesken?

Jos kyse on vain typerästä muotivillityksestä väheksyä omia tekeleitään, en edes viitsi sanoa mitä mieltä olen... Tai ehkä sanon sittenkin. Tyhmä, tyhmä, tyhmä, tyhmä! Tyhmä on se, joka väheksyy omia asujaan ollakseen jotenkin "coolimpi ja kovempi tyyppi". Taidatte hypätä kaivoonkin, jos muut menee edellä.
Tähän liittyvä muotivirtaus, jota on onneksi näkynyt viime aikoina vähemmän, on se, että tekijä ilmoittaa kuinka kauan on asuunsa käyttänyt aikaa. "Tää on nyt vaan tämmönen parin minuutin asu" kuulostaa siltä, että tekijää ei olisi vähempää voinut kiinnostaa koko homma. Tai sit vastaavasti taas vähätellään omaa asua: "Se on huono, koska tein sen vaan viidessä minuutissa."

En tarkoita, että muille pitäisi tarjota vain asuja, joita itse voisi kuvitella käyttävänsä kennelissään. Kennelit ovat erilaisia niin tyyliltään kuin sisällöltään, joten yhteen kenneliin istuva ulkoasu siten välttämättä sovi toiseen alkuunkaan. Kokemuksesta voin kuitenkin sanoa, että ulkoasu voi olla omastakin mielestä hieno, vaikkei sellaista itse ehkä käyttäisikään. Vähän itsekunnioitus peliin hei!

6 kommenttia:

Satu kirjoitti...

Henkilökohtaisesti pidän tuota omien töiden väheksymistä pelkkänä muotivillityksenä, jolla saatetaan kerjätä jopa huomiota. Muistan kyllä päiväkotiajoilta, kuinka kaikki aina haukkuivat omia piirrustuksiaan huonoiksi saadakseen vain muilta kehuja. Tässä todennäköisesti pätee sama, halutaan pönkittää omaa egoa muiden kehuilla, kun ensin vähätellään itseään.

Itse ulkoasuja tehdessä en julkaise niitä, joihin en ole pätkääkään tyytyväinen. Toisaalta, teen paljon sellaisiakin ulkoasuja, joita en itse ottaisi välttämättä ikinä omille sivuilleni, koska ne eivät miellytä omaa silmääni. Jätän sen kuitenkin mainitsematta, koska se voi tosiaankin miellyttää toisen silmää eri tavalla. Makuasioista, kun todellakin voi kiistellä.

Mut ihan loistava artikkeli!

Hanna kirjoitti...

Mä kanssa vähän epäilen, että kyseessä on tuo muotivillitys. En tiedä mihin ihmiset sillä pyrkivät, ehkä keräämään säälipisteitä ja sitä kaitta kehuja. Mielestäni ei vaan tosiaan anna kovin hyvää kuvaa, jos tekijä itsekin mollaa tekeleitään - oli syy mikä tahansa.

Joissakin tapauksissa ainakin mulle herää asenne, ettei se asupohja tosiaan ole kovin kehuttava, vaikka se voisi koodattuna näyttää oikeasti hyvältä. Tekijä siis itse tappaa kiinnostuksen asuaan kohtaan. Toisaalta erityisen hieno asu on erityisen hieno sanoipa tekijä siitä mitä tahansa. :P

Juinttu kirjoitti...

Tottakai tolla "voi hyi miten ruma tästä tulikaan"-tyylillä kerätään toisilta myötätuntoa :D muistan pienempänäkin joskus kun piirsin ja joku tuli sanomaan, että "vau, vähänkö hieno!", niin sen sijaan, että sanoisin kiitos, sanoinkin "nääh.. tää nyt on tämmönen ruma".

Mutta noista ulkoasuista, itselläni on tapana vaan laittaa lol tai vastaavaa samalla kun linkitän ulkoasuni, usein kuitenkin jos ulkoasu menee aivan solmuun, heitän sen pois samantien. Itse en kyllä pidä kaikkia julkaisemianikaan asuja kovin hienoina, mutta miksen niitä julkaisisi, jos niihin olen aikaani käyttänyt ja jospa muut pitäisi niistä, kuten Satukin totesi, makuasioista on turha kiistellä.

Jooh.. aika sisällyksetöntä skeidaa tämä mun epämääränen sönkötys :D mutta hyvin osaat kirjoittaa Hanna! jatka samaan malliin ^^

Nora kirjoitti...

muotiamuotiamuotia... aina vaan, tuskin loppuu ikinä. :/

Kuitenkin, nyt tässä kohtaa pitää myöntää, että itsekin joskus sorrun tollaseen "no tää on tosi ruma mut toivottavasti otat käyttöön" -sössötykseen. "En mä mitään tuollaisesta pikkujutusta viitsi ottaa (:" on viimeisin vastaukseni kysymykseen haluutko palkkaa. Et on sitä parantamisen varaa itelläkin /: Se ulkoasu ei ole pikkujuttu!!! Very big thing. Mut voisin alkaa tehdä sillee, että mä en edes näytä ulkoasuja, vaan heitän veks. Ja rumahkoista(taivutinkohan oikein?)en sano mitään vaan teeskentelen olevani tyytyväinen :-------------DD

Mä & mun sössöttämiset....:DDDD

Saana kirjoitti...

Kyllä multakin tulee aika aktiivisesti kommenttia "ei mennyt kuin suunnittelin, mutta toivon että kelpaa silti", mutta en mä ainakaan sillä mitään huomiota kaipaa. Turrila on täynnä tosi mahtavia tekijöitä ja heidän tekeleitään, joten stressitaso nousee kun miettii, että onkohan tästä nyt sittenkään hyötyä, jos kuitenkin joku parempi tulee ja tekee monta kymmentä kertaa paremman asun. Voi miten monesti olenkaan jättänyt ulkoasun kesken, kun huomaan ettei siitä tosiasiassa tulekaan mitään. Joskus kuitenkin käyn niin että jatkankin, ja lopputulos on tuo selittely.

Olipahan ensimmäinen kommenttini tänne, lisää lukemista kaivataan! :D

satu. kirjoitti...

"Turrila on täynnä tosi mahtavia tekijöitä ja heidän tekeleitään, joten stressitaso nousee kun miettii, että onkohan tästä nyt sittenkään hyötyä, jos kuitenkin joku parempi tulee ja tekee monta kymmentä kertaa paremman asun."

Mutta toisaalta, jos niitä ulkoasuja haluaa tehdä ja jokaisen kerran masentuu siitä, että joku muu on omasta mielestään parempi, ei koskaan ulkoasuja opi tekemäänkään. Kyllä mä itsekin monesti jätän ulkoasuja kesken, jos joku muu on tehnyt omasta mielestäni mielettömän upean tekeleen. Kannattaa silti vaan jatkaa, omia taitojahan siinä vain kehittää, eikä se voi ainakaan pahaa tehdä. : )

Lähetä kommentti