Voihan viitseliäisyys!

on 7. tammikuuta 2010
Olen jo pidempään seurannut sivusta kummastelen enemmän tai vähemmän sitä kuinka virtuaalikennelit on nykyään tapana teettää muilla. Turrilan tori on vilkas kauppapaikka, josta voi saada melkein mitä tahansa tarpeelliseksi kokemaansa: ulkoasuja, luonteita, taulukkokoodeja, kuvia, piirroksia ja toisinaan jopa etusivun tekstejä. Mihin ovat kadonneet virtuaali-ihmisten oma viitseliäisyys ja mielikuvitus?

Ulkoasuja on pyydelty muilta koko virtuaalihistoriani ajan, mutta nykyään itse tehty ulkoasu virtuaalikennelillä tuntuu olevan katoava harvinaisuus. Virtuaalikoiraharrastajien joukosta löytyy muutama varsin taidokas ulkoasuntekijä, joilta sitten suuri yleisö kärttää ulkoasua - vaan miksi? Kennelistä tulisi takuulla paljon omaperäisempi, jos sen omistaja tekisi asun itse.
Perusteluita muiden tekemille ulkoasuille kuulee paljon. Yksi yleisimpiä, varsinkin aloittelijoiden suusta kuultuja syitä on oman taidon puute. Vaan maasta se pienikin ponnistaa ja harjoitus tekee mestarin. Aloitetaanhan talonkin rakentaminen tyhjältä tontilta. Myös ne nykypäivän "hienoimpia" asuja tekevät käyttäjät ovat joskus aloittaneet pohjalta. Miettikääpä mitä tulevia ulkoasumestareita virtuaalimaailma saattaa teissä menettää, jos ette viitsi harjoitella tuota jaloa taitoa? Minulle on jäänyt ikuisesti mieleen ensimmäisestä virtuaalikennelistäni ja sen ulkoasusta saamani kommentti: "Tuo on muuten todella hieno kokonaisuus aloittelijalta!" Voi kuinka tuo lämmitti pienen, vieraalla maaperällä seikkailevan tytön sydäntä.
Toinen varsin usein kuulemani perustelu on se, että omat ulkoasut eivät ole yhtä hienoja tai vaikuttavia kuin muiden. Jospa mietittäisiin asiaa omaperäisyyden kannalta. Kumpaa virtuaalikenneliä arvostat loppupelissä enemmän, sitä jolla on sarjatuotantantoa edustava überhieno-blingbling-ulkoasu vai sitä, jonka omistaja on hikipisarat otsalla kiillellen nähnyt vaivaa asunsa kokoamiseen? Noiden halutuimpien ulkoasuntekijöiden asujen kanssa tuppaa mielestäni olemaan se ongelma, että niitä käyttävät virtuaalikennelit muistuttavat ensivaikutelmaltaan toinen toisiaan. Minun mielestäni virtuaalikennelin tulisi olla omistajansa näköinen.

Kaiken huippu on mielestäni sen timantinhohtoisen ulkoasun etsintä kun omat taidot eivät muka riitä sellaisen tekemiseen. Itse olen jo tovi sitten lopettanut tilausulkoasujen tekemisen. Syyksi olen kyselijöille sanonut yleensä ajanpuutteen, mutta taustalla on myös toinen syy: miksi näkisin vaivaa toisen ulkoasun kanssa kun takeita sen käyttöönotosta ei ole?
Turrilan toripaikalla törmää aina toisinaan ihmisiin, jotka hakevat sitä loistokkaista loistokkainta ulkoasua. Heille tarjotaan toinen toistaan hienompia asuja, mutta vastaukseksi saa aina "ihan okei, muttei hakemaani" tai "menee varastoon ja tulee silloin ja silloin käyttöön". Ihmettelenpä mitä lentekonehalleja virtuaalikoiraharrastajat ovat ulkoasujaan varten vuokranneet. Toivottavasti arkistointi pelaa, sillä useimmat varastoon menneet ulkoasut tuntuvat tulevan käyttöön vasta joskus hamassa tulevaisuudessa. Kuukauden tai parin päästä sama ihminen etsii kuitenkin jälleen uutta asua.

Toinen suuri huolenaiheeni ovat olleet luonteet. Voi miksi, miksi nämäkin alkavat horjua sinne uhanalaisen lajin puolelle? Kaikkein kunnioitettavimmat viitsivät itse kirjoittaa koiriensa luonteet, jotkut teettävät ne muidenkin kennelinsä osien tapaan muilla ja kaikkein laiskimmat eivät viitsi kirjoittaa edes sitä luonteiden ruinausviestiä vaan jättävät koiransa persoonattomiksi. Luonne on mielestäni niin keskeinen osa virtuaalieläintä, että luonteeton koira on pelkkä kisatykki ja jalostuksen välikappale. Miksipä niitä luonteita ei sitten koirille tehdä?
"Nokun itse tehdyistä luonteista tulee niin samanlaisia..." Ihmettelenpä mihin nuorten virtuaalikoirailijoiden mielikuvitus on kadonnut - varsinkin kun koko harrastuksemme perustuu nimenomaan sen käyttöön. Virtuaalikoiran luonteen kohdalla vain taivas on rajana! Kyllä varmaan virtuaalikoirista tulee toistensa kopioita, jos kaikista mammankultamussukoista tekee täydellisiä rotunsa edustajia. Vaan kun eivät oikeassakaan elämässä koirat ole samanlaisia. Luulisi IRL-koirien kanssa tekemisissä olevien tavanneen useampiakin yksilöitä ja pystyvän siltä pohjalta kirjoittamaan erilaisia luonteita. Kyllähän minäkin, koiraton ihminen, kykenen googlettamaan koirien kotisivuja, lueskelemaan niiden luonne-esittelyitä ja tekemään lukemani pohjalta virtuaalikoirilleni erilaisia luonteita.
Ajanpuutteeseenkin yritetään vedota, mutta eihän niitä kaikkia luonteita tarvitse kirjoittaa kerralla. Vai luuletteko, että esimerkiksi minä olen kirjoittanut kaikki Meripelastajan tekstit yhteen menoon?

Kaikkein omituisimpiin ruinaamisiin kuuluvat mielestäni taulukkokoodit. Kisakalentereiden ja perustietolaatikoiden koodit ovat yksinkertaisimmillaan niin helppoja, että ne kyllä tajuaa jos yrittää ymmärtää. Apua voi toki pyytää, mutta tarvitseeko nekin tosiaan teetättää alusta loppuun muilla? Älkää olko luovuttajatyyppejä heti ensimmäisen ongelman tullessa vastaan!
Etusivutekstejä tai kisautuksia omille koirille ei onneksi virtuaalikoirapiireissä (ainakaan vielä) kovin paljon pyydellä muilta. Toivon totisesti, että koirapuolella jatkossakin jokainen kilpailuttaa omat koiransa eikä teetä sitäkin muilla.

Voiko virtuaalikenneliä, jonka ulkoasu sekä koirien luonteet ja taulukot vähintäänkin ovat toisen käsialaa, kutsua omakseen? Mitä kennelistä jää jäljelle jos nämä muiden tekeleet poistetaan? Mahdollisesti muutama valkoinen sivu, jolla on pari riviä mustaa tekstiä ja koirien sivut pelkkien valokuvien kera, tosin eivätpä nuo valokuvatkaan välttämättä ole omia, mutta se on mielestäni ihan ymmärrettävää. Ei taida jäljelle jäävä kokonaisuus enää mennä virtuaalikennelistä.
Pitäisiköhän kaiken tämän keskelle perustaa pieni virtuaalibisnes? Näen jo sieluni silmin suuren kirkkaanpunaisen otsikon: "Valmiit, juuri sinulle räätälöidyt virtuaalikennelit meiltä! Tule ja löydä omasi!" Virtuaalikenneltehdas säästäisi vaivaa niiltä virtuaalikoirailijoilta, jotka harrastavat tällä hetkellä kennelin osien keräilyä. Siinäpä vasta lupaava bisnesidea!

7 kommenttia:

Mariza kirjoitti...

Toi luonnejuttu on kyllä ihan totta. Henkilökohtaisesti minulle tultiin sanomaan koiran luonteesta, koska siinä mainittiin koiran olevan hieman rähähtävän lapsille. Mielestäni siinä ei ole mitään pahaa eikä sen kuuluisi olla mitenkään periytyvä/hylkäävä virhe, sillä onhan parempi että koira rähähtää kuin se, että se olisi hyvin dominoiva ja mahdollisesti piilohyökkääjä, eli hyökkäisi yhtäkkiä ilman syytä.

Koirilla saisi olla erilaisempia luonteita, kunhan pysytään rajojen sisällä: ei pure ihmisiä/eläimiä. Mielestäni se on se raja, minkä yli ei kurkisteta. Tämän päivän koirat ovat juuri niitä jotka tulevat kaikkien koirien kanssa toimeen poikkeuksetta. Ehkä joku chihuahua joo, mutta IRL:issä harvemmin esimerkiksi dobermanni tai rottweiler tulee toimeen saman sukupuolen kanssa (tässä vertasin uros x uros)

jatkahan kirjoittelua!
Mariza

Hanna kirjoitti...

Nimenomaan! Useimmat haluavat koiristaan niin ulkonäkönsä kuin luonteensakin osalta rotunsa ihanneyksilöitä, mutta toisaalta olen yhtä aikaa useampaankin kertaan kummastelut kuinka meillä on virtuaalimaailmassa esimerkiksi todella säyseitä laumanvartijoita.

Itsekin myönnän kaunistelleeni ainakin joidenkin koirieni luonteita, sillä landseereissa on oikeasti suhteellisen dominoivia koiria. Eräs kasvattaja kertoi mulle kerran, että lansut ei olekaan luonteensa takia esimerkiksi koirapuistokoiria, mutta kyllä ensikertalainenkin koiranomistaja lansun kanssa pärjää. Kyseinen ihminen sanoi mielestäni varsin viisaasti, ettei ole ensikertalaisten ja ei-ensikertalaisten koiria, on vaan tietyille ihmisille sopivia ja ei-sopivia koiria. :)

Mutta siis ehdottomasti lisää erilaisia luonteita koirille! En toki tarkoita, että virtuaalikoirista pitäisi tehdä minkäänlaisia ääripään edustajia, mutta kuten totesit niin kyllä IRL-koiristakin löytyy varsin kirjava kirjo erilaisia persoonia.

Seuraava teksti on jo valmiina, mutta katsotaan nyt koska saan sen tänne. Ehkäpä illan aikana. :)

Hobu kirjoitti...

Ihana teksti! Tuota luonneasiaa pakko munkin kommentoida. :D Itse tykkään kirjoitella luonteita, mutta kun koiria on paljon niin ideat ja aika meinaa välillä loppua ja silloin kysyn palkaksi yleensä jostain luonteita koirille. Mutta parhaille koirille haluan ehdottomasti kirjoittaa itse luonteen. Itse en myös pidä luonteista, joissa koirat on aina täysin täydellisiä, mie pyrin aina keksimään joka koiralle ainakin yhden paheen tai huonon ominaisuuden. Kyllähän joka irl-koirallakin on ne omat huonot puolensa. ;)

Ulkoasua asiaan on myös pakko vastata. Mulla yleensä tahtoo olemaan niin, että oma tekemään vaan kyllästyy turhan nopeaan ja sitten sen haluaa vaihtaa heti, vaikke oikeasti jaksaisi vielä vaihtaa. Mutta on mulla nyt toisessa kennelissäni oma tekemä ulkoasu. (: Mutta nyt kun mietin niin kyllä nuo omat todella ovat persoonallisempia.

Mariza kirjoitti...

Kiva että tänne tuli näin nopeasti kommenttia! :)

Kuitenkin tuohon omaan kokemukseeni sen verran vielä, että en pahastunut vaikka siitä tultiinkin sanomaan. Kuitenkin toivon, että tulevilla virtuaalikoirillani olisi luonne edes hieman ääripäästä, ettei se nyt ihan täydellinen murre ole :D

Hanna kirjoitti...

Mua kanssa vaivaa aina välillä tuo Hobun mainitsema omiin ulkoasuihin kyllästyminen. Sitten vaan tartun nätisti Photoshoppiin ja yritän jotain uutta. Yleensä tuo kyllä päättyy niin, että aikani tuskailtuani totean, ettei ole nyt inspistä minkäänlaista ulkoasua varten ja niinpä vanha asu on saanu jäädä paikoilleen. :D Olen hammasta purren pitänyt kiinni siitä, että Meripelastajan on täysin mun käsialaa ja haluan sen jatkossakin olevan, joten toisten ulkoasuja ei ole juuri tullut kyseltyä. Yhden kerran muistan joltakin asua pyytäneeni, mutta en sitä kuitenkaan koskaan saanut.

Anonyymi kirjoitti...

Mut jääkö sit niiden taitavien henkilöiden ulkoasuntekotaidot hukkaan, kun ne ei saa jakaa lahjojaan muiden kanssa (jos vaikka ei omaan käyttöön ulkoasua edes tarvitse)? Mun mielestä on ihan ok, jos haluaa luovuttaa luomuksiaan muidenkin käyttöön. Mä en oikein ole siis samaa mieltä sun kanssasi tässä ulkoasuasiassa. :D En saa itse juurikaan mitään aikaan, vaikka oon turhankin usein gimpillä jonkinlaista leiskaa vääntää. Nyt oon reilut puol vuotta yrittänyt saada itse tehtyä uutta ulkoasua omalle projektilleni, toki kehitystä on tapahtunut, mutta mitään käyttökelposta en oo vaan saanu aikaiseksi. Kyse ei siis ainakaan mun kohdalla ole viitseliäisyydestä - oon yrittänyt, epäonnistunut ja katsonut hyväksi vaihtoehdoksi käyttää kaverin tekemää taideteosta sivuillani.

Anonyymi kirjoitti...

Aivan, luonnetta en ymmärrä miksei jotkut kirjoita niitä itse. Jotkut myös kopioivat jonkun toisen koiran luonteet.. Itsekin olen muutaman kerran pähkäillyt, että mitenköhän tuon toisen kennelin koiralla on sama luonne, kuin jonkun toisen kennelin koiralla. Tietty olen ilmoittanut, eikä kumpikaan ollut kopioinut toiselta.. Ja tuo ulkoasu juttu.. Mielipide kysymys joo. Minusta se on vaan parempi, jos on itse tehnyt kaiken, mutta en itsekään aina jaksa aloittaa uutta ulkoasua väsäämään, kun kuitenkin täytyy tehdä CSS -koodit, grafiikat jotka sopii muuhun ulkoasuun, mahdollisesti tausta, minä ainakin teen myös taustan itse, sitten vielä navi ja sisältö joiden täytyy sopia molempien grafiikoiden kanssa, ylä- sekä alagrafiikan. Itse omistan MYÖS grafiikka sivun, jonne joskus teen CSS -koodeja, kun ei ole tekemistä.. Niin onhan se kiva, että siellä tilataan niitä grafiikoita, jotta sivu ei olisi aivan turha.. Tässä nyt minun mielipide, älkää ketään suutuuko.

Terveisin
Hex

Lähetä kommentti