Leikitään Älä seuraa johtajaa!

on 17. huhtikuuta 2010
Miksi se omien päätösten tekeminen tuntuu olevan monille niin vaikeaa? En ymmärrä tanssivatko virtuaalikoiraharrastajat IRL-elämässäkin muiden pillin mukaan vai liittyykö tämä ilmiö vain virtuaalimaailmaan. Karvaturrit.net tuntuu ainakin täyttyvän viesteistä, joissa kysellään milloin muiden mielipiteitä kennelnimistä, nickeistä, ulkoasuista ja ties mistä.

Ihan kuin eräät eivät omistaisi omia näkemyksiä ollenkaan. Virtuaalikoiria on varsin hankala harrastaa, jos mielikuvitus ja oma harkinta uupuu täysin. Tämän harrastuksen parissa kun tarvitaan hyvää mielikuvitusta ja kykyä tehdä valintoja. Eläminen ylipäätään mahtaa olla aika haastavaa, jos joutuu aina turvautumaan muihin kun se oma päätöstentekokyky uupuu.
Epäilen tosin, etteivät ongelman juuret ole tässä. Välillä tosin herää väkisin epäilys, sillä kysely- ja äänestystopikkien lisäksi kunnon keskustelun aikaan saaminen Turrilassa tuntuu olevan varsin vaikeaa. Aivottomiin peleihin jaksetaan kyllä vastata useampaankin kertaan päivässä, mutta Kymmenen uutiset ja omien mielipiteidensä esittäminen näkyvät olevan ylitsepääsemätön este.

Melkein toivoisin, että kyse on omien näkemysten puutteesta, mutta pahoin pelkään, että takana on halu miellyttää muita. En kiellä, etteikö "miellyttämisenhalua" esiintyisi melkein ihmisessä kuin ihmisessäkin ja etteikö se olisi hyväksi. Peräänkuuluttaisin kuitenkin sitä, että jokainen elää omaa itseään varten. Ei suinkaan muiden tähden. Tyhmä on se, joka ei osaa päättää vaikkapa omaa nimimerkkiään. Luulisi, että jokainen osaa valita itselleen itseään eniten miellyttävän nimen.
Olen useammankin kerran kuullut foorumilla nurinaa siitä, että vanhoja kunnioitetaan ja uudet jäävät jalkoihin. Tiedän itsekin harmitelleeni tätä, mutta toisaalta muistutan, että toisten ihmisten kunnioitus saavutetaan teoilla ja sanoilla. Muita jatkuvasti jäljittelevä ei tuo omaa persoonaansa esiin, joten mitä hänessä pitäisi kunnioittaa? Matkimista? Jokainen varmaan tietää kuinka ärsyttävää on kun joku jäljittelee tekemisiäsi.

Toisen viestin kopioiminen ja komps-sanan lisääminen ei tarkoita mielipiteiden esittämistä. Asioista voi kuitenkin olla samaa mieltä ja esittää yhtä aikaa mielipiteitä. Toisen viestiä voi lainata omaansa, mutta kannattaa vähintään kertoa miksi lainasi sitä ja mitä ajatuksia tuo tekstinpätkä herättää. Parhaat ideat syntyvät usein kun ihmiset muokkaavat yhdessä toistensa esittämiä ideoita.
Omien mielipiteiden esittäminen ei myöskään ole automaattisesti muiden mielipiteiden ja teosten lyttäämistä. Erimielisyydet kuuluvat elämään, mutta ne pitää osata hoitaa hyvän maun rajoissa. "Kaikkien kaverillakin" voi olla omia mielipiteitä, mutta hän osaa esittää ne asiallisesti ja nätisti, vastapuolta loukkaamatta.

Seuraa johtajaa on kieltämättä hauska leikki, mutta sitä leikitään maailmassa muutenkin ihan tarpeeksi. Toisten mielipiteiden kuunteleminen ja kunnioittaminen on hyvä taito, mutta yhtäaikaa pitäisi kuitenkin myös arvostaa omia näkemyksiään. Itsenäisyyttä ihmiset!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tyhmä on se, joka ei osaa päättää vaikkapa omaa nimimerkkiään.

Mä en kyllä menis sanomaan, että jos joku kysyy mielipidettä omasta nickistään, niin kys. henkilö ois tyhmä. Olethan säkin monta kertaa kysynyt mielipidettä tuossa "Arvostele edellisen käyttäjän nick, ava ja ak"-triidissä.

Ei ne käyttäjät kuitenkaan sitä päätöstä tee, vaan se henkilö itse joka mielipidettä asiasta kysyy. Musta tää on ihan sama asia kuin kysyis mielipidettä vaikka tekemästään ulkoasusta, joka ei mun mielestä sekään ole väärin.

Kyl musta ois ainakin kiva, jos tietäisin että muutkin kuin minä ite tykkäisin siitä nimimerkistä/ulkoasusta tms.

Mä haluaisin siis tietää, miksi sun mielestä on tyhmää kysyä mielipidettä omasta nimimerkistä. Piste.

Hanna kirjoitti...

Mie koen "Arvostele edellisen nick, ava ja ak" -topikin aika erilaiseksi kun nää lukemattomat "Äänestäkää mulle nimimerkki" -topikit. Mielipiteen kysyminen itsessään ei ole tyhmää vaan se, että ei osaa itse valita itselleen nimeä.

Nimimerkki kertoo kantajastaan, joten musta olis aika loogista, että nimen kantaja osaisi itse valita kyseisen nimen itselleen.
Sanoit, että nimen valitsijahan loppupelissä tekee valinnan. Ehkä niin, mutta miksi sitten järjestää äänestys, jos itse kuitenkin valitsee sen nimimerkin. Mielestäni se ei ole oma valinta, jos muut äänestää sulle listasta nimimerkin. Se on demokratiaa tai jotain.

Miksi pitää miellyttää muita? Miksei voi mennä sen linjan mukaan mistä itse pitää?
Turrilassa on tuntuu olevan useampiakin ihmisiä, jotka vaihtavat ulkoasua aina kun joku muu sanoo, ettei ole tyytyväinen siihen. Jos itse tykkää asustaan tai nimestään, mitä väliä sillä on pitääkö kaikki muut siitä? Ihmisillähän on hyvin erilaisia makuja kaiken suhteen: esimerkiksi mä pidän kovasti Uusivirrasta, mutta voi olla, että sä inhoat häntä.

Mä olen valinnut niin oman nimimerkkini kuin kaikkien sivustojenikin nimet itse. Näin ollen ne miellyttää mua. En välitä, jos joku muu ei niistä pidä, koska kyse on kuitenkin minusta itsestäni eikä kenenkään pitäisi loukkaantua siitä, jos nimeni ei miellytä.

Lähetä kommentti